• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτή η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, κλειστή η Wall Street


    Μικτή ήταν οι εικόνα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, την ώρα που η αγορά της Αμερικής παρέμεινε κλειστή λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ όπου προέκυψε η παράταση του QE, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών, όπως προκύπτει, χωρίς πάντως να λείπει η έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα. Κάτι που οδήγησε στην μείωση των αγορών ομολόγων από την τράπεζα και την επέκταση του χρόνου διεξαγωγής των αγορών κατά 9 μήνες, με σκοπό την διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης με ταυτόχρονη ενίσχυση του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, οι πιθανότητες λύσης του αδιεξόδου στην Γερμανία αυξήθηκαν ελαφρά, μετά την δήλωση του Μάρτιν Σουλτς πως οι Σοσιολδημοκράτες θα κάνουν «το καθήκον τους». Την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται για ένα ακόμα τρίμηνο και μάλιστα κατά 0,8% υψηλότερα, χάρις στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Πάντως, τα νέα δεν βοήθησαν τον δείκτη DAX o οποίος έκλεισε στις  13.008,55 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,05%

    Πτώση κατέγραψε και ο βρετανικός FTSE 100, υποχωρώντας κατά 0,02% στις  7.417,24 μονάδες, με τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο να θέλουν τον ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων να επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας προβληματισμό για το Brexit.

    Αντίθετα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 387,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,50% και ο Ελβετικός SMI έκλεισε στο +0,26%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 0,39% υψηλότερα, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,19% και ο πορτογαλικός PSI 20 κέρδισε 0,09%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ