• Μετοχές

    Οι ακραίες φήμες και το «σορτάρισμα» που… γκρεμίζει τις τραπεζικές μετοχές

    stock


    Τα χρηματιστηριακά γραφεία της Αθήνας κατακλύζονται τις τελευταίες μέρες από κάθε είδους φήμες και «μαύρα» σενάρια που (υποτίθεται ότι) δίνουν εξηγήσεις στο… γκρέμισμα των τραπεζικών μετοχών. Ακούγονται και συζητούνται ακραίες εκδοχές: Ότι έρχονται άμεσες αυξήσεις κεφαλαίου, ότι οι δανειστές της χώρας, με «όπλο» τα τραπεζικά stress tests, θα οδηγήσουν χειροπόδαρα την κυβέρνηση σε τέταρτο μνημόνιο, ότι έρχεται «ξήλωμα» Διοικήσεων, ότι έχει ανακύψει ζήτημα ρευστότητας και γι’ αυτό γίνεται… πλειστηριασμός στα καταθετικά επιτόκια, ότι πουλάνε επιθετικά και αποχωρούν μεγάλα διεθνή funds, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα…

    Όλα αυτά, και αρκετά άλλα, έρχονται να λειτουργήσουν σαν αυτοτροφοδοτούμενες «προφητείες» που επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις τραπεζικές μετοχές. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς γίνονται κι εκείνα δέκτες των όσων ακούγονται, τα οποία και χαρακτηρίζουν μυθοπλασίες.

    Επενδυτικοί σύμβουλοι, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αλλά και έμπειροι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς, θεωρούν ότι το «σφυροκόπημα «των τραπεζικών μετοχών είναι πρωτίστως απόρροια υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Σε αδρές γραμμές μάλιστα, εξηγούν το γιατί: «Τα εν εξελίξει stress tests είναι λογικό να κρατάνε σε αναμονή τους δυνητικούς αγοραστές. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί μια έντονα ανοδική κίνηση. Συνεπώς, το «στοίχημα» της πτώσης έδειχνε το τελευταίο διάστημα να ήταν ευκολότερο, για όσους αποφάσιζαν να «σορτάρουν». Δηλαδή γνωστά και λιγότερο γνωστά ξένα Funds, που αναμφίβολα δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Αυτό και συνέβη. Με επιμέρους διαφορές βέβαια για την κάθε τράπεζα, που στοχοποιείται από τους πωλητές. Καθώς όμως η υποχώρηση είναι μεγάλη, είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση».

    Στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 22,3%, ενώ από το υψηλό της εφετινής χρονιάς (3,88 ευρώ) η μετοχή βρέθηκε να είναι 30,15% χαμηλότερα. Βρετανικά funds «σορτάρουν» επίμονα τη μετοχή, η οποία όμως στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ξεκίνησε ανοδικά.

    Το «χαρτί» της Eurobank έχει εβδομαδιαίες απώλειες 8,1% ενώ από την υψηλότερη κορυφή του 2018 (0,919 ευρώ) υποχωρεί 21%

    Για την Alpha Bank η εβδομαδιαία πτώση είναι 4,3%, ενώ από το υψηλότερο σημείο της εφετινής χρονιάς (2,1 ευρώ) καταγράφει πτώση 14,3%. Έχοντας την πιο αμυντική συμπεριφορά από τις τραπεζικές μετοχές. Αν και στο πρώτο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης, ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή που έγραφε απώλειες.

    Σε εβδομαδιαία βάση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι εκείνη με την μικρότερη πτώση, καθώς υποχωρεί κατά 2,5%. Ωστόσο από το υψηλό της εφετινής χρονιάς (0,355 ευρώ) η Εθνική μετράει απώλειες 23,94%.

    Πλέον η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει πέσει στα 8 δισ. από τα 10 δισ. ευρώ, όπου είχαν φτάσει οι αποτιμήσεις τους στην αρχή του περασμένου Φεβρουαρίου. Τον Φεβρουάριο του 2016 οι τράπεζες είχαν καταπέσει στο ναδίρ, με τη χρηματιστηριακή τους αξία να διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BofA Merrill Lynch: Γιατί «μαυρίζει» τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ