• Μετοχές

    Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Citi

    • NewsRoom
    Citi


    Με σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή της Alpha Bank και ουδέτερη (neutral) για τις άλλες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Citi ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με εξαίρεση τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,68 από 2,16 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,99 από 3,10 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,17 από 0,80 ευρώ, ενώ για την Εθνική μειώνει οριακά την τιμή-στόχο στο 0,32 από τα 0,33 ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην τελευταία ανάλυση της Citi, τα αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου, ενώ εκτιμάται ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και με τους όρους του δυσμενούς σεναρίου.

    Η Citi συμφωνεί για το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, της βελτιωμένης κάλυψης με προβλέψεις μετά το IFRS 9 και των ηπιότερων μακροοικονομικών υποθέσεων σε σχέση με την άσκηση του 2015.

    Τα «κόκκινα» δάνεια

    Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 8,6 δισ. ευρώ το 2017, υπεραποδίδοντας έναντι των στόχων κατά 0,1-0,8 δισ. έκαστη. Το 2018-19 οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, μειώνοντας τα NPEs κατά 12,9 και 16,4 δισ. αντίστοιχα.

    Ο οίκος σημειώνει ότι ο συνδυασμός του αυξημένου κόστους ρίσκου του 2017, του ρίσκου εκτέλεσης σε σχέση με τους πιο δύσκολους στόχους μείωσης των NPEs το 2018-19 και του μακροοικονομικού ρίσκου τον καθιστά πιο προσεκτικό σε ό,τι αφορά τις νέες προβλέψεις του.

    Η Citi αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά 29% για το 2019. Ωστόσο, ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές, πλην της Εθνικής, καθώς συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

    Ο οίκος παραμένει neutral για τον κλάδο καθώς εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Wood: Γιατί είναι αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες- Τι προειδοποιεί για stress tests και «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA: Ανεβάζει τον πήχη για 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, αναβαθμίζει Eurobank και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ