• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη μέχρι 166,7% σε 5 εβδομάδες έχει αποφέρει το σορτάρισμα των τραπεζικών μετοχών


    Μόνο οι Short Sellers που ποντάρουν ακατάπαυστα στην πτώση των τιμών βγάζουν κέρδη από την ελληνική αγορά. Με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν στην κυριολεξία χρυσώσει όσους «στοιχηματίζουν» στη συνεχιζόμενη, καθοδική τους πορεία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι στο διάστημα των περίπου πέντε τελευταίων εβδομάδων, τα κέρδη από το σορτάρισμα φτάνουν μέχρι το εκτυφλωτικό… 166,7%.

    Όλα αυτά, όταν τα τραπεζικά «χαρτιά» καίγονται και λιώνουν μέσα στο καμίνι της χρηματιστηριακής απαξίωσης. Στο οποίο έχουν αρχίσει να προστίθενται και άλλες μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δίνοντας πλέον… συστημικό χαρακτήρα στην καθίζηση του αθηναϊκού «ναού του χρήματος», σε συσχετισμό και την κραυγαλέα απαρέσκεια που κυριαρχεί στις τάξεις των διεθνών χαρτοφυλακίων. Κάτι που αντανακλάται ευθέως και στα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται από τους ξένους επενδυτές, για την «επόμενη μέρα» της χώρας.

    Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η αλληλουχία των πιο πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της αγοράς, δείχνει ότι:

    • Η χρηματιστηριακή τους αξία, με όρους του κλαδικού τους Δείκτη, έχει μειωθεί κατά 52,8% από τα τέλη του περασμένου του Απριλίου, όταν και είχαν βρεθεί στην τελευταία κορυφή τους.
    • Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες 17,2% από τις 21 του μηνός του περασμένου Αυγούστου, όταν και από την κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρήθηκε να δοθεί διθυραμβικός τόνος για την έξοδο από τα μνημόνια. Πλην όμως, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος αποδείχθηκε σκέτη φούσκα, καθώς γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η χώρα δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό αφήγημα.
    • Στο 33,5% ανέρχεται η μεγάλη «βουτιά» που έχουν κάνει οι τράπεζες από τα τέλη Αυγούστου, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς.
    • Κατά 15,9% έχουν πέσει οι τράπεζες από την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα απελευθέρωσης από τα Capital Controls, κυρίως για τη διακίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας.

    Αναμφίβολα, οι μέτοχοι των τραπεζών είναι εκείνοι που έχουν υποστεί τις επαχθέστερες συνέπειες από την κλιμακούμενη απομείωση των τιμών στο χρηματιστήριο. Σε διαμετρικά αντίθετη θέση από αυτούς, βρίσκονται εκείνοι που κατέφυγαν στην αγορά των Παραγώγων, πόνταραν στην πτώση και τώρα μετράνε κέρδη.

    Τα πυρά στην… Πειραιώς

    ‘Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, η Τράπεζα Πειραιώς είναι εκείνη που έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις, σε όσους έπαιξαν την… πτώση της, μέσω των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ). Ανοίγοντας θέση σε ένα τέτοιο «στοίχημα» στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με Συμβόλαια που λήγουν τον προσεχή Δεκέμβριο. Στην περίπτωση αυτή και με βάση τα χθεσινά δεδομένα, τα κέρδη ανέρχονται στο 166,7%. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τα νέα «περιθώρια ασφάλισης» που ανέβηκαν σημαντικά για τις τράπεζες από τις 4 Οκτωβρίου.

    Για τη μετοχή της Πειραιώς, η τιμή εκκαθάρισης στα Παράγωγα, στα τέλη Αυγούστου, ήταν στα 2,38 ευρώ. Παίζοντας κάποιος το «στοίχημα» της πτώσης, θα μπορούσε να πάρει για παράδειγμα 10 Συμβόλαια, των 100 μετοχών το κάθε ένα, ονομαστικής αξίας 2.380 ευρώ τότε. Το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο για μια τέτοια κίνηση (περιθώριο ασφάλισης) ήταν στο 21% της ονομαστικής αξίας του Συμβολαίου, αλλά πλέον έχει αναπροσαρμοστεί στο 31%. Για ευνόητους λόγους που έχει «γεννήσει» το αυξημένο ρίσκο στις τράπεζες. Με βάση το νέο «περιθώριο ασφάλισης» το κεφαλαιακό αντίτιμο που πρέπει να καταβληθεί είναι 737,8 ευρώ. Ή 7.378 ευρώ, αν κάποιος αποφάσιζε να σορτάρει, όχι μόνο με 10 αλλά με 100 Συμβόλαια.

    Χθες η τιμή εκκαθάρισης για τη μετοχή της Πειραιώς ήταν στα 1,15 ευρώ. Δηλαδή 1,23 κάτω από εκείνη που ανοίχτηκε η θέση Short. Αυτό είναι και το κέρδος για τον «παίκτη» που πόνταρε στη πτώση.

    Με 10 Συμβόλαια των συνολικά 1.000 μετοχών, το κέρδος ανεβαίνει στα 1.230 ευρώ, ενώ με 100 Συμβόλαια πάει στα 12.300 ευρώ.

    Καθώς το πτωτικό ποντάρισμα επιβεβαιώθηκε, το αρχικό «περιθώριο ασφάλισης» επιστρέφεται στο εύστοχο «παίκτη». Οπότε στην προκειμένη περίπτωση, τα αρχικά 737,8 ευρώ έγιναν 1.967,8 ευρώ με την προσθήκη των κερδών. Αν είχαν παιχτεί 100 Συμβόλαια, τότε τα 7.378 ευρώ θα είχαν γίνει 19.678 ευρώ…

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη Αυγούστου έως και χθες, μια αντίστοιχη Short θέση στη Eurobank θα είχε αποδώσει κέρδη 128,2%, στη Εθνική 124% και στην Alpha Bank 116,2%. Σε απόλυτα νούμερα αν κάποιος είχε σορτάρει και τις τέσσερις τράπεζες με 100 Συμβόλαια στη κάθε μία, τότε τα 19.743 ευρώ του αρχικού κεφαλαίου που διακυβεύτηκε θα είχαν γίνει…47.173 ευρώ. Τα κέρδη βεβαίως εκείνων που κερδίζουν στα Παράγωγα τα… πληρώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι, που ποντάρουν στην άνοδο των τιμών.

    Κατά κύριο λόγο στην προθεσμιακή αγορά των Παραγώγων δραστηριοποιούνται Έλληνες «παίκτες».

    Με βάση μάλιστα τις τρέχουσες ανοικτές θέσεις των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η συνολική αξία των μετοχών που «εκφράζουν» αυτά τα ΣΜΕ υπολογίζεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ.

    Τα ξένα Funds όμως, χρησιμοποιούν τις ανοικτές πωλήσεις για να βγάλουν κέρδη από την πτώση των μετοχών. Τα τελευταία στοιχεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι τρείς μεγάλοι ξένοι «παίκτες» (Lansdowne, Oceanwood, Marshall Wace) είναι αυτοί που διατηρούν τις μεγαλύτερες αρνητικές θέσεις στις τράπεζες.

    Εν συνόλω, οι αρνητικές αυτές θέσεις μεταφράζονται αυτήν τη στιγμή σε μετοχές αξίας περίπου 42 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Bank. Οι μετοχές αυτές έχουν πωληθεί χωρίς να κατέχονται από τα Fund, τα οποία και προσδοκούν να τις αγοράσουν μελλοντικά σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να κλείσουν τις Short θέσεις τους.

    Πέραν αυτών των τριών Fund, υπάρχουν και άλλα που παίζουν τις τράπεζες προς τα κάτω, έχοντας όμως μικρότερο εύρος στις ανοικτές πωλήσεις τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μάνεσης και Σαρακάκης ανοίγουν τον δρόμο για την αναδιάρθρωση δεκάδων επιχειρηματικών δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ