• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Τουρκία έπληξε και τη Wall Street, βάζοντας τέλος στο 8ήμερο ανοδικό ράλι του Nasdaq

    Wall Street


    Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας στη Wall Street, οδηγώντας σε πτώση τους βασικούς δείκτες, παρά την προσπάθειά τους στο τέλος της συνεδρίασης να συγκρατήσουν τις απώλειες.

    Η βουτιά της τουρκικής λίρας και ταυτόχρονα η άνοδος σε τιμές ρεκόρ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας έδειξε να επηρεάζει αρνητικά και τις οικονομίες άλλων αγορών, αυξάνοντας τον φόβο για διάχυση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως νομίσματα χωρών όπως της Αργεντινής, της Νότιας Αφρικής ή της Βραζιλίας βρέθηκαν να υποχωρούν. Παράλληλα, πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε μετοχές  ευρωπαϊκών τραπεζών με έκθεση στην τουρκική οικονομία.

    Η αντίδραση της Τουρκίας δεν ικανοποίησε τη Wall Street, η οποία βλέπει το δολάριο να ισχυροποιείται έναντι άλλων νομισμάτων, σε μια εποχή που μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με μια σειρά χωρών. Μάλιστα οι επενδυτές φάνηκε να εκτιμούν πως η σημερινή κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

    Έτσι κατά συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones έκλεισε στις 25.313,14 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,77%, ο  S&P 500 έκλεισε στις 2.833,45 μονάδες, με απώλειες  0,71% ενώ ο Nasdaq τερμάτισε απότομα το 8ήμερο ανοδικό του ράλι, σημειώνοντας απώλειες 0,67%, κλείνοντας στις 7.839,11 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,6%, ο Nasdaq με κέρδη 0,4%, ,ενώ ο S&P 500 με πτώση 0,3%.



    ΣΧΟΛΙΑ