• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί το πάρτι της Wall Street τρομάζει τους αναλυτές

    • NewsRoom


    Μπορεί τα νούμερα να προκαλούν από μόνα τους ευφορία, αλλά δεν λείπουν και οι φωνές που κρούουν κώδωνα κινδύνου σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Wall Street. Μεταξύ αυτών είναι και ο αναλυτής Paul Gambles, managing partner στη MBMG Group, που προειδοποιεί ότι τα κέρδη της Wall Street θα έπρεπε να προβληματίζουν σοβαρά τους επενδυτές.

    Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average «εμβόλισε» την Πέμπτη, για πρώτη φορά, τις 25.000 μονάδες, παίρνοντας επιπλέον ώθηση από τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Το εντυπωσιακότερο, όμως, στοιχείο της ανοδικής πορείας του Dow Jones είναι η ταχύτητα με την οποία εκτινάχθηκε στα επίπεδα αυτά, καθώς πέρασε από τις 24.000 μονάδες στις 25.000 μονάδες μέσα σε 23 μόλις συνεδριάσεις, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του δείκτη. Η προηγούμενη φορά που ο Dow Jones είχε κάνει ανάλογο ράλι ήταν πέρυσι, όταν πέρασε από τις 20.000 μονάδες στις 21.000 μέσα σε 24 συνεδριάσεις.

    Όμως, η δυναμική αυτή φαίνεται πως προκαλεί τρόμο σε κάποιους αναλυτές, όπως ο Paul Gambles. Όταν ερωτήθηκε γιατί πιστεύει πως οι trader θα πρέπει να αποφύγουν τις επενδύσεις σε μετοχές, την ώρα που η παγκόσμια ανάπτυξη δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο στοιχείο ικανό να προκαλέσει προβληματισμό, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, μια μεγάλη ενίσχυση του πληθωρισμού, ο Gambles δήλωσε στο CNBC ότι θεωρεί πως η έκβαση της ιστορίας μπορεί να μην είναι τόσο θετική.

    Σύμφωνα με τον Gambles, η παγκόσμια ανάπτυξη που καταγράφηκε συνολικά το 2017 παραπέμπει σε ένα μοτίβο που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, πέρα από το οποίο θα ακολουθήσει μια αντίστοιχα απότομη και γρήγορη πτώση. Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρόμοια επίπεδα συντονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης είχαν καταγραφεί και κατά τη διάρκεια προηγούμενων οικονομικών κρίσεων και, επομένως, ο κίνδυνος που διατρέχουν σήμερα οι επενδυτές αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

    Dow Jones Wall StreetΦυσικά, υπάρχει και η αντίθετη ή μάλλον λιγότερο επιφυλακτική άποψη.

    Σχολιάζοντας την ενίσχυση των δεικτών της Wall Street και, συγκεκριμένα, τη δυναμική εκκίνηση του δείκτη S&P 500 την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, η οποία ήταν η καλύτερη που έχει κάνει ο δείκτης από το 1999 και μετά, ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικής στη Federated Investors για τα χρηματιστήρια, δηλώνει στο Bloomberg ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο δείκτης θα συνεχίσει να έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι αρκετά ισχυρά για να βρίσκουν στήριξη οι μετοχές.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πάρτι δεν πρόκειται να σταματήσει».



    ΣΧΟΛΙΑ