• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεύτερη ημέρα ισχυρών απωλειών στη Wall Street, μετά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση

    Wall Street


    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Wall Street δέχθηκε το χτύπημα της… εντυπωσιακής πορείας της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο συνέχισε να δίνει ώθηση στα αμερικανικά ομόλογα, πιέζοντας τις μετοχές.

    Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 3,233%, παραμένοντας σε υψηλά 7 ετών, βρίσκοντας ώθηση από την μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθεί στο 3,8%. Και αυτό, παρά το γεγονός πως οι νέες θέσεις εργασίας, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, ήταν αισθητά λιγότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ήταν «μόλις» 134.000. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι νέες θέσεις εργασίας θα κυμανθούν στις 168.000 (Marketwatch). Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να αυξήθηκαν κατά 8 cents τον προηγούμενο μήνα στα 27,24 δολάρια.

    Ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα οποία καθίστανται πάλι περισσότερο ελκυστικά για τους επενδυτές, συνέχισε να ασκεί πίεση στις μετοχές. Ο Dow Jones έκλεισε στις 26.447,05 μονάδες, με πτώση 180,43 μονάδων, στο -0,68%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 2.885,57 μονάδες, με πτώση 0,55%, ενώ ο Nasdaq  έκλεισε στις 7.788,45 μονάδες, με πτώση 91 μονάδων (-1,16%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1%, ο Dow Jones παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα ενώ τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,2%. Αυτή μάλιστα ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τον τεχνολογικό δείκτη από τον Μάρτιο.

    Αντίθετα με τις μετοχές, με άνοδο έκλεισε την ημέρα η τιμή του χρυσού, βρίσκοντας στήριγμα στο ότι τα στοιχεία για την απασχόληση αποδείχθηκαν χειρότερα των προσδοκιών. Το συμβόλαιο χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 1.205,60 δολ. ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,8%.

    Με οριακή πτώση έκλεισε η τιμή του αργού τύπου WTI. To συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 74,34 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενισχύθηκε κατά 1,5%, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ