• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: To -6,11% της Alpha Bank βύθισε τον Γενικό Δείκτη – Στα 83 εκατ. ο τζίρος γύρω από την Motor Oil

    Motor Oil, Βαρδινογιάννης

    (Από αριστερά): Γιάννης Βαρδινογιάννης, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Πέτρος Τζαννετάκης


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παρασύρεται από το κακό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και την αγορά ομολόγων και να προσγειώνεται στις 729 μονάδες

    Η νέα κρίση στην τουρκική λίρα, η οποία επιδεινώθηκε μετά την χρεωκοπία της Turk Telekom, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του αργεντίνικου πέσο – με την χώρα να οδεύει στην αγκαλιά του ΔΝΤ – συνέχισαν να προκαλούν προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές. Ταυτόχρονα, η κρίση στις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ για την υπόθεση των μεταναστών του πλοίου Diciotti και τις απειλές της ιταλικής κυβέρνησης για βέτο στην συμμετοχή της στον προϋπολογισμό της Ένωσης, εκτόξευσαν τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Σε αυτό το κλίμα, τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν ξανά σε υψηλά δύο μηνών, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει ξανά το 4,40%.

    Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την μετοχή της Alpha Bank (-6,11%) η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη τα οικονομικά αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο – να οδηγεί τις απώλειες για τον large cap. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τόσο η Eurobank (-2,52%) – η οποία όπως και η Alpha ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου την Πέμπτη ενώ ενημέρωσε πως προχωρά άμεσα σε τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ – όσο και η Πειραιώς (-3,61%). Η ισχυρή διόρθωση έγινε την ώρα που η Εθνική συνεχίζει να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς το reverse split θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,51% στις 730,88 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε απώλειες 1,19%

    Ενδιαφέρον παρουσίασε η κίνηση στην Motor Oil (+0,50%), στην οποία οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος η άνοδος του τζίρου. Ο τζίρος γύρω από τη μετοχή της εταιρείας κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεπέρασε τα 83 εκατ. ευρώ. Η κίνηση συνδέεται με την είσοδο της εταιρείας στον MSCI Standard Greece στη θέση της Folli Follie, με την αλλαγή να ισχύει από την επόμενη συνεδρίαση.

    Από την άλλη, περιορισμένες ήταν οι απώλειες για τους δείκτες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι περιέχουν μετοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλο άνοιγμα στην τουρκική οικονομία. Επιπλέον, συνεχίστηκε, μετά τη χθεσινή διόρθωση, η ανοδική πορεία των εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη. Η Intralot, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη αποτελέσματα εξαμήνου, σημείωσε κέρδη 1,65%, η Intracom κέρδη 1,07% και η Intrakat άνοδο +3,33%.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 729,62 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 738,94 (-0,10%) και των 728,15 μονάδων (-1,56%). Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 0,66%.

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25,9 χιλ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, στις 1.920,65 μονάδες, Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1.193,64 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Grivalia (+2,53%)έκλεισε με τα υψηλότερα κέρδη, ενώ ακολούθησε η Λάμδα (2,14%), η Φουρλής (1,49%) και η ΕΕΕ (+1,16%).

    Αντίθετα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 6,11%, ο ΑΔΜΗΕ στο -3,85%, ενώ ακολούθησαν η Πειραιώς -3,61%, η ΕΥΔΑΠ -3,20% και η ΔΕΗ -3,01%.



    ΣΧΟΛΙΑ