• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναδιοργανώνει τις θέσεις του στις ελληνικές τράπεζες το Marshall – Αυξάνει τα shorts σε Πειραιώς, μειώνει σε Εθνική

    • NewsRoom


    Σε φάση αναδιοργάνωσης των θέσεών του στις ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το βρετανικό fund Marshall Wace, το οποίο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει να μειώνει τις short θέσεις του αρχικά στη Eurobank, εσχάτως στην Εθνική και οριακά στην Πειραιώς. Παραδόξως όμως αυτή την εβδομάδα, με την τελευταία του κίνηση, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη για την Τράπεζα Πειραιώς και έτσι, την Τρίτη, προχώρησε εκ νέου σε αύξηση των short θέσεων.

    Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη να σημειώνει κέρδη 23,43% από τις αρχές Απριλίου, οδηγεί μερίδα των funds σε μικρής κλίμακας μείωση των short θέσεων.

    Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (11/4/2018), οι short θέσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ διατηρούνται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκαν. Ειδικότερα, στις 11 Απριλίου 2018, το Marshall μείωσε τη short θέση του στην Πειραιώς στο 0,79%, από 0,80% προηγουμένως. Ωστόσο, στις 17 Απριλίου τις αύξησε και πάλι στο 0,81%, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν, και στα 11,41 εκατ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στις εκτιμήσεις που έχει το βρετανικό fund για διόρθωση της τιμής της μετοχής της στο ταμπλό μετά τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, εν όψει και των αποτελεσμάτων των stress test τα οποία ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 11 Απριλίου έως τις 17 Απριλίου η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε άνοδο 17,84%, από τα 2,69 ευρώ στα 3,17 ευρώ, ενώ από τις αρχές του μήνα είχε εκτοξευθεί κατά 23,4%.

    Παράλληλα, το fund φαίνεται πως αποχώρησε ή μείωσε έντονα τις short θέσεις του στην Εθνική Τράπεζα και, ως εκ τούτου, δεν εμφανίζεται πλέον στα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Ανεβάζει τον πήχη η BofA

    Στην τελευταία έκθεσή της, η Bank of America Merrill Lynch προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, αλλά και σε αναθεώρηση των τιμών-στόχων και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ανεβάζοντας τον πήχη για τρεις από αυτές.

    Στην τελευταία έκθεσή της η BofA επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress test, όπως αποκάλυψε πρώτο ήδη από το Σάββατο το mononews.gr, αλλά υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων παραμένει τεράστιο.

    Η BofA αναβαθμίζει τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα σε «ουδέτερη» σύσταση, καθώς εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι τα συγκεντρωμένα βιβλία δανείων τους θα μπορούσαν να τις ανταμείψουν το 2018. Την ίδια στιγμή, όμως, δίνει σύσταση «υποαπόδοσης» (underperform) για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

    Τα «κόκκινα» δάνεια κάνουν τη διαφορά

    Όπως σημειώνει, η αναβάθμιση των δύο πρώτων στηρίζεται στο γεγονός ότι τα ανοίγματά τους είναι συγκεντρωμένα σε δάνεια προς εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτουν τα τελευταία δυο χρόνια. Εκτιμά ότι θα βοηθήσει τις δυο τράπεζες να παρουσιάσουν περισσότερο ουσιαστικές και λιγότερο κοστοβόρες εκροές από αναδιαρθρώσεις έναντι του ανταγωνισμού τους. Βλέπει επίσης το 2018 ως τη χρονιά που η Eurobank θα μπορούσε να δρέψει τους καρπούς από τις μειώσεις στα υψηλά spreads σε μεγάλα δάνεια που έκανε την τελευταία διετία.

    Στον αντίποδα, η BofA πιστεύει ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων πιθανότατα θα αποδειχθεί «ακριβή» για τις Alpha Bank και Πειραιώς αλλά για διαφορετικούς λόγους. Επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έκανε αξιέπαινες προσπάθειες σε επίπεδο αναδιαρθρώσεων, όπως η μείωση του spread στα εταιρικά δάνεια, και συγκεντρώνει τις υψηλότερες αποπληρωμές μεταξύ των ελληνική τραπεζών. Ο οίκος όμως υποστηρίζει ότι υπάρχει επίμονα υψηλή ροή από εισροές απομειούμενων δανείων που δεν δείχνει σημάδια ανακοπής και η οποία θα μπορούσε να είναι κοστοβόρα δεδομένων των επιθετικών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων στη διετία 2018/19.

    Αντίστοιχα, η Alpha Βank δείχνει αργή στις αναδιαρθρώσεις, έχοντας την χαμηλότερη εκροή απομειούμενων δανείων. Αυτό ίσως οδήγησε σε επιδείνωση του χαρτοφυλακίου και τώρα είναι περισσότερο κοστοβόρο να διορθωθεί.

    Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να είναι ουσιαστικοί φέτος. Όμως παρά τα πιθανά οφέλη, η BofA εκτιμά ότι αυτό το «κανάλι» μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών πιέζει τα κόστη προς τα επόμενα χρόνια. Η Eurobank και η Εθνική μπορεί να είναι σε θέση να αναδιαρθρώσουν αρκετά «κακά» δάνεια τα επόμενα χρόνια για να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα κάλυψης, αλλά η Alpha Bank και η Πειραιώς ίσως δεν καταφέρουν να κάνουν το ίδιο και η κάλυψη για τις δυο τράπεζες θα μειωθεί στο 43-44% το 2019. Τα επίπεδα αυτά εκτιμώνται ως χαμηλά δεδομένης της δουλειάς που θα πρέπει να γίνει μετά τη συγκεκριμένη χρονιά.

    Αναβάθμιση για Eurobank και Εθνική

    Όπως επισημαίνει η BofA, το 2017 οι δυο τράπεζες έδειξαν χαμηλότερη ροή «κακών» δανείων καθώς και υψηλές εκροές προβληματικών χορηγήσεων από αναδιαρθρώσεις και αποπληρωμές. Περιμένει ότι θα συνεχίσουν έτσι και το 2018 βοηθούμενες από το ότι τα εταιρικά δάνειά τους επικεντρώνονται στυς κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών. Ειδικά για την Eurobank σημειώνει ότι δεδομένης της δουλειάς που έγινε τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά και του γεγονότος πως ένα δάνειο που αναδιαρθρώθηκε θα πρέπει να εξυπηρετείται για 12 μήνες πριν βγει από την κατηγορία «NPE», θα επωφεληθεί το 2018.

    Οι τιμές στόχοι

    Alpha Bank: Στο 1,6 ευρώ από 1,36 ευρώ προηγουμένως

    Eurobank: Στο 1,14 ευρώ από 0,65 ευρώ προηγουμένως

    Εθνική Τράπεζα: Στο 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ

    Πειραιώς: Στα 3,23 ευρώ από 3,26 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ