• Business

    Το μεγάλο στοίχημα του Τιτάνα και του Δ. Παπαλεξοπουλου (στην Βραζιλία)

    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Για τους περισσότερους από μας η Βραζιλία είναι απλώς η χώρα της σάμπα και του ποδοσφαίρου. Όμως για τον Τιτάνα είναι κάτι παραπάνω. Είναι η χώρα της μεγάλης ευκαιρίας.

    Ο Όμιλος Τιτάν (διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος) ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία δείχνουν σημαντική βελτίωση, με αύξηση 9,2% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και εντυπωσιακό «άλμα» των λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 24,1%. Παράλληλα, το τρίτο τρίμηνο 2016 παρουσίασε την υψηλότερη κερδοφορία τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τελευταίων 5 ετών.

    Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ (ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο 17,7% στο εννεάμηνο) και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Αίγυπτο για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, που «εξουδετερώνουν» την προβληματική κατάσταση όσον αφορά στην Ελλάδα, όπου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε βαθιά ύφεση και η περιορισμένη ζήτηση δομικών υλικών προέρχεται κυρίως από τα δημόσια έργα.

    Και οι δραστηριότητες του Όμιλο Τιτάν στο εξωτερικό συνεχίζουν να επεκτείνονται, καθώς τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η συμφωνία για επένδυση στην τσιμεντοβιομηχανία Cimento Apodi στη Βραζιλία, η οποία σηματοδοτεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Νότια Αμερική.

    Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015, και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Cimento Apodi ξεπερνά τους 2 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως.

    Πρόκειται για μία κίνηση εξαιρετικά φιλόδοξη και με πολύ καλές μακροπρόθεσμες προοπτικές σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά, και μάλιστα η κίνηση αυτή έρχεται στο κατάλληλο timing: μετά από μία βαριά πολιτική κρίση που φαίνεται τώρα να ξεπερνιέται, και εν μέσω κυβερνητικών εξαγγελιών για δημόσια κατασκευαστικά έργα ύψους 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2019, που αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα τη ζήτηση για τσιμέντο (η οποία μειώθηκε πέρυσι και συνεχίζει να μειώνεται και φέτος).

    Βέβαια, μιλάμε για μία χώρα εξαιρετικά απρόβλεπτη (θα έλεγε κανείς ότι θυμίζει μία… μεγάλη Ελλάδα), που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ξανά στο μέλλον πολιτική αστάθεια και οικονομική ύφεση – και αυτό είναι ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα του Δ. Παπαλεξόπουλου: αν η μεγαλόπνοη αυτή επένδυση σε μία χώρα με πληθυσμό 250 εκατομμυρίων ανθρώπων θα αποδώσει τα αναμενόμενα ή θα βρει μπροστά της… βραζιλιάνικα εμπόδια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Cosco: Γιατί αναμένει αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Αποστολόπουλος στο mononews: Θα πρωταγωνιστήσουμε στις επόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ