• Top Stories

    «Μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    ΔΝΤ

    ΔΝΤ


    Χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο «αγκάθι» τη μερική απασχόληση.

    Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τις «αναπτυξιακές εκπλήξεις» του 2017, στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά «ανεπτυγμένα» οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, η Ελλάδα είναι η… αρνητική έκπληξη, καθώς καταγράφεται ως το κράτος που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση.

    Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το επόμενο έτος το 2,6%, όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών θέτει τον πήχη στο 2,4%. Το ΔΝΤ εναρμονίζεται πλήρως με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος, όταν αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,8% και εκτιμά ότι το τελευταίο φετινό τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 3,6%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούλιο, το Ταμείο προέβλεπε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,1% και για το 2018, 2,6%.

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% ενώ σε βάθος πενταετίας, η εκτίμηση πως το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1% αναδεικνύει πιθανούς μελλοντικούς προβληματισμούς.

    Η εκτίμηση για το 2022 θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με την υποχρέωση της χώρας να παράγει έως και εκείνη τη χρονιά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αν και μάλλον είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί (ακόμα και) σχετικά ασφαλής μια πρόβλεψη σε τέτοιο βάθος χρόνου.

    Σχετικά με την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ποσοστό θα υποχωρήσει από 23,6% πέρυσι σε 22,3% φέτος και 20,7% το επόμενο έτος (προβλέψεις υψηλότερες σε σχέση με το προσχέδιο).

    Για τον πληθωρισμό αναμένεται μεν επιτάχυνση, με τον εναρμονισμένο δείκτη όμως να παραμένει κάτω από το 2% ακόμα και έως το 2022.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,2%, για το 2018 με οριακή ενίσχυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1,3% και το 2022 θα είναι 1,7%. Στην ευρωζώνη, στο ίδιο διάστημα θα ανέλθει σε 1,5%, 1,4% και 2% αντίστοιχα.

    Αύριο αναμένονται με ενδιαφέρον οι προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη. Με τις τελευταίες προβλέψεις του, την άνοιξη, το Ταμείο εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, όταν το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εθνική… έκπληξη. Κάτω του 3% η απόδοση του ομολόγου – Αντλεί 750 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Kλείδωσε» η συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με Λαγκάρντ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ