• LIFE&STYLE

    Πού είναι το χιόνι στις Άλπεις; – Το μεταφέρουν με ελικόπτερα για τους skiers

    • NewsRoom


    Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, στα χιονοδρομικά κέντρα την Ελλάδας, χιόνι πέφτει όλο και λιγότερο, όλο και αργότερα. Αποτέλεσμα ; Η χειμερινή περίοδο μειώνεται, το ίδιο και η διάρκεια της επί της ουσίας λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. “Εδώ δεν είναι Άλπεις”, ήταν το συχνό σχόλιο πολλών φίλων του σκι.

    Το ίδιο, όμως, συμβαίνει φέτος και στα διάσημα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων.

    alpeis ligo xioni 2Tannheim Valley, Αυστρία

    Η πόλη Chamonix της Γαλλίας άνοιξε έναν μικρό ζωολογικό κήπο για τα παιδιά, που δεν μπορούν να κάνουν σκι, καθώς οι ευκολότερες χιονοδρομικές πίστες δεν έχουν χιόνι. Στη Laax της Ελβετίας, οι ιδιοκτήτες αύξησαν το κόστος των lift, έτσι ώστε οι σκιέρ των χαμηλότερων πλαγιών να μην έχουν πρόσβαση. Για το λόγο αυτό, ελικόπτερα και ειδικά μηχανήματα μεταφέρουν χιόνι στις πλαγιές του Meribel και του Saint-Martin-de-Belleville.

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 2015 υπήρξε ο πιο ζεστός χρόνος του κόσμου και ο δεύτερος πιο θερμός της Ευρώπης.

    Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος και ερευνητής χιονιού της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, Daniel Goetz, “Τα πράγματα στο μέλλον θα χειροτερέψουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με την ποσότητα του χιονιού να γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο λιγοστή”.alpeis ligo xioniSpintzingsee, Γερμανία

    Αποτέλεσμα ;

    Οι επισκέπτες των χειμερινών θέρετρων της Ευρώπης, και λάτρεις του χιονιού, αναγκάζονται να επιδοθούν σε άλλες δραστηριότητες, καθώς το χιόνι είναι λιγοστό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένα τραπεζίτης, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και αγαπά το σκι, “Περιμέναμε με ανυπομονησία τις Χριστουγεννιάτικές μας διακοπές για να επισκεφθούμε με τις κόρες μας ένα χειμερινό θέρετρο της Γαλλίας, όπου είχαμε κλείσει 5 μήνες νωρίτερα. Όταν φθάσαμε εκεί, το χιόνι ήταν τόσο λίγο, που αναγκαστήκαμε να περάσουμε το χρόνο μας, είτε κολυμπώντας στην πισίνα, είτε χρησιμοποιώντας το τάμπλετ”.

    Στη Γαλλία, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, που παίρνουν άδεια, προκειμένου να πάνε για σκι με τις οικογένειές τους. Επίσης, στο Μόναχο, μαθητές πηγαίνουν για σκι με το σχολείο τους.

    Φέτος, αρκετοί ήταν οι σκιέρ, που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Αυστρίας, καθώς χτύπησαν σε κάποιο βράχο, κάνοντας σκι.

    Επειδή οι επισκέπτες κλείνουν τις χειμερινές διακοπές τους 4-9 μήνες νωρίτερα, αρκετά θέρετρα διαθέτουν πληρότητα 97%. Το ίδιο συνέβη και ένα χρόνο νωρίτερα.

    Ωστόσο, δε συνέβη αυτό οπουδήποτε.

    “Φέτος, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε γεμάτοι την περίοδο των εορτών”, δήλωσε η Petra Nocker-Schwarzenbacher, επικεφαλής Τουρισμού και Αναψυχής της Αυστρίας.



    ΣΧΟΛΙΑ