• Top Stories

    Ασφαλιστικό: Μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων-Στον Τσίπρα ο Κατρούγκαλος

    • NewsRoom


    Μετά την κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάθεση του ασφαλιστικού προγράμματος στους εκπροσώπους των δανειστών, όπως όλα δείχνουν δρομολογείται επιτέλους η ολοκλήρωσή του, η οποία αναμένεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

    Το κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση αποτέλεσε αντικείμενο άλλης μιας συνάντησης, που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία – κατά πληροφορίες – δεν κατέληξαν στο τελικό κείμενο.

    Η ελληνική πρόταση, που συζητείται από την Τρίτη σε επίπεδο συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, θα βασίζεται στη συνταγή “η μισή υποχρέωση με μειώσεις παροχών και η άλλη μισή με αύξηση των πόρων”.

    Η αύξηση των πόρων θα προέλθει από την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών ή/και την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

    Η μείωση των παροχών αφορά στις επικουρικές συντάξεις – με μειώσεις χαμηλότερες του 15%-20%, που προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι κύριες.

    Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, στον ΑΘΗΝΑ 984, ο οποίος άδειασε στην ουσία τον κύριο Φλαμπουράρη: “Ας έρθει όλη η πρόταση για το συνταξιοδοτικό και μετά μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή, παρακολουθώ συζητήσεις, που βασίζονται σε υποθέσεις και δημιουργούν σύγχυση. Υπάρχει μια ομάδα, που επεξεργάζεται όλο το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε λίγες ημέρες θα έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση και από εκεί πέρα θα μπορούμε να συζητήσουμε επ’ αυτής… Και στο παρελθόν, οποιεσδήποτε συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούσαν προβλήματα, ακόμα και στην κοινωνία. Ας έρθει όλο αυτό το πακέτο και μετά έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε τις επιπτώσεις του πακέτου αυτού… Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγει οποιαδήποτε συζήτηση, εάν δεν έχουμε την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα συζητήσουμε”.

    Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ