• Business

    Σ. Παληός: Αναζητά κεφάλαια από την αγορά (και) η Diana Containerships

    Συμεών Παληός

    Συμεών Παληός, επικεφαλής Diana Shipping


    Σε shelf registration (έγγραφη δήλωση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά μετοχών και χρεογράφων σε ορίζοντα 2ετίας) προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία Diana Containerships, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού, ανοίγοντας το δρόμο για μία πιθανή αναζήτηση κεφαλαίων από την αγορά μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

    Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι πιθανόν να προβεί σε πωλήσεις κοινών μετοχών, προνομιούχων μετοχών, δικαιωμάτων προτίμησης, warrants ή άλλων χρεογράφων “από καιρού εις καιρόν”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Diana Containerships καταθέτει shelf registration για πώληση των μετοχών της, ενώ το 2014 είχε καταθέσει shelf registration για μετοχές που διακρατούσε η πρώην μητρική της εταιρεία, Diana Shipping.

    Σημειωτέον ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε αντίστοιχη κίνηση και από την Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Ελληνίδας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, που με shelf registration προανήγγειλε τη μελλοντική έκδοση νέων μετοχών και χρεογράφων, τα έσοδα από την οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών που μπορεί να περιλαμβάνουν και πιθανή επέκταση του στόλου.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Navios Partners προχώρησε σε έκδοση νέων μετοχών ήταν το 2015 από την οποία είχε συγκεντρώσει έσοδα ύψους 60,2 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Clarksons.

    Εξάλλου, σε πώληση μετοχών και λοιπών χρεογράφων αξίας ως και 500 εκατ. δολαρίων προσανατολίζεται και η Gener8 Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα καθαρά έσοδα από την πώληση των μετοχών θα διοχετευθούν σε γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς, που συμπεριλαμβάνουν κεφαλαιακές δαπάνες, κεφάλαιο κίνησης, αποπληρωμή ή μείωση μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου χρέους και χρηματοδότηση αγορών πλοίων και άλλων επιχειρησιακών σχεδίων.



    ΣΧΟΛΙΑ